1936 - Τα γεγονότα του Ιουνίου του 1936

Πρωτεύουσες καρτέλες

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων που είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1910, η αύξηση του εργατικού δυναμικού με την εγκατάσταση των προσφύγων καθώς και τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων οδήγησαν σε λαϊκές διαμαρτυρίες, που στην περίπτωση του Βόλου κορυφώθηκαν τον Ιούνιο του 1936. Τα γεγονότα αυτά μαζί με αντίστοιχες απεργίες σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις αποτελούν σταθμό στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος.

Στις 2 Ιουνίου 1936 διάφορα εργατικά σωματεία του Βόλου προκήρυξαν 24ωρη απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης προς του υφαντουργούς και εργάτες μετάλλου που ήδη απεργούσαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης επιχείρησαν να διαλύσουν τους απεργούς που είχαν συγκεντρωθεί στο Εργατικό Κέντρο με πυροβολισμούς με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς και τραυματίες. Την επόμενη ημέρα, στη διάρκεια της κηδείας των νεκρών, σημειώθηκαν συλλήψεις από την αστυνομία, ενώ μετά την επιβολή του μεταξικού καθεστώτος πολλοί από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εξορία.("Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999).

Σκηνή από τα γεγονότα του Ιουνίου του 1936. Οι απεργοί ξεκινούν από την Ένωση Ανεξάρτητων Εργατικών Σωματείων στο Βόλο. Αρχείο Γ. Ζωιτοπούλου-Ζιούτου, ΔΗ.Κ.Ι.
Σκηνή από τα γεγονότα του Ιουνίου του 1936. Μετά τις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, οι εργάτες συγκεντρώνονται έξω από την Ένωση Ανεξάρτητων Εργατικών Σωματείων. Αρχείο Γ. Ζωιτοπούλου-Ζιούτου, ΔΗ.Κ.Ι.
Σκηνή από τα γεγονότα του Ιουνίου του 1936. Περίπολοι στην οδό Δημητριάδος λίγο πριν από τις αιματηρές σκηνές. Αρχείο Γ. Ζωιτοπούλου-Ζιούτου, ΔΗ.Κ.Ι.
Σκηνή από τα γεγονότα του Ιουνίου του 1936. Μπροστά από μια κλινική πολίτες ζητούν πληροφορίες για τους τραυματίες. Αρχείο Γ. Ζωιτοπούλου-Ζιούτου, ΔΗ.Κ.Ι.