1923 - Σύλλογος Φιλοτέχνων Βόλου

Πρωτεύουσες καρτέλες

Ο Σύλλογος Φιλοτέχνων Βόλου εμφανίστηκε το 1923 ως μετεξέλιξη του παλαιότερου πολιτιστικού σωματείου του "Συλλόγου Ερασιτεχνών Βόλου" (1916). Ο σύλλογος κατόρθωσε να συσπειρώσει όλες τις πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις της πόλης σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της πολιτιστικής ζωής. Ιδρυτής και επικεφαλής της προσπάθειας ήταν ο Κώστας Αθανασάκης, συνεπικουρούμενος από τους Αρ. Βεκιαρέλη, Τάκη Οικονομάκη, Κ. Γκέσκο, Γ. Κοσμαδόπουλο και άλλους.

Οι βασικές δραστηριότητες του Συλλόγου ήταν διαλέξεις και καλλιτεχνικές παραστάσεις. Το 1919 ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη λειτουργία Δραματικής Σχολής. Το 1923 οργάνωσε στην παραλιακή αίθουσα "Ακταίο" την πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής, στην οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες πανελληνίου κύρους, όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γιώργος Γουναρόπουλος και άλλοι. Το 1925-26 λειτούργησε, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, Σχολή Ζωγραφικής. Το 1926-27 εξέδωσε τη μηνιαία επιθεώρηση τέχνης Φιλότεχνος, η οποία επιδίωξε να δώσει ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης στην ντόπια διανόηση και να συμβάλλει στην ευρύτερη πνευματική διαπαιδαγώγηση. Εκτός από το δυναμικό της πόλης, στο περιοδικό συνεργάστηκαν σημαντικοί έλληνες συγγραφείς και λογοτέχνες, όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Άλκης Θρύλος, ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο Πέτρος Χάρης και άλλοι.(Γιάννης Μουγογιάννης, "Επιτεύγματα του Βολιώτικου πολιτισμού 1923-1955", στο "Βόλος 1881-1955. Ο χώρος και οι άνθρωποι", εκδόσεις Βόλος, Βόλος 2004, σ. 248-9).

Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του περιοδικού "Φιλότεχνος". Βιβλιοθήκη Ν.Ι. Πανταζόπουλου, ΔΗ.Κ.Ι.
Τα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους του περιοδικού "Φιλότεχνος". Βιβλιοθήκη Ν.Ι. Πανταζόπουλου, ΔΗ.Κ.Ι.
Δραματική Σχολή Βόλου, 1929. Παιχνίδια στη δραματική Σχολή Βόλου, η οποία ξεπήδησε από την ερασιτεχνική σκηνή των Φιλοτέχνων με πρωτοβουλία του Κώστα Κροντηρά, 1929. Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι.
Κώστας Αθανασάκης. Από τους πρωτεργάτες του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου των Φιλλοτέχνων. Αρχείο Μουγογιάννη.