1923 - Θεμελίωση του προσφυγικού συνοικισμού

Πρωτεύουσες καρτέλες

Μετά τη τραγική λήξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, κύματα προσφύγων κατέφθασαν στο λιμάνι του Βόλου. Η επιτακτική ανάγκη για την άμεση στέγαση των 13.773 προσφύγων οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου προαστίου του Βόλου, του συνοικισμού της Νέας Ιωνίας.

Η θεμελίωση του συνοικισμού έγινε στη χέρσα γη του Ξηρόκαμπου στις 23 Αυγούστου 1923, οπότε και ξεκίνησε η οικοδόμηση των πρώτων προσφυγικών σπιτιών που χτίστηκαν κατά οικοδομικά τετράγωνα. Στη διάρκεια των επόμενων ετών και μέχρι το 1938 χτίστηκαν σταδιακά 2.071 σπίτια, ολοκληρώνοντας έτσι το πρόγραμμα παροχής έτοιμων κατοικιών στους πρόσφυγες. Σύντομα, ο συνοικισμός εξελίχθηκε σε μικρή πολιτεία με λαϊκό χαρακτήρα και άφθονα εργατικά χέρια που έδωσαν ώθηση στη βιομηχανία του Βόλου. Η περιοχή πήρε επίσημα το όνομα Νέα Ιωνία το 1947, όταν μετατράπηκε σε Δήμο και ξεχωριστή πόλη. Τις προηγούμενες δεκαετίες ονομαζόταν "Προσφυγικός συνοικισμός" ή απλά "Συνοικισμός".(Δ. Κωνσταντάρας-Σταθαράς, "Το Χρονικό της Νέας Ιωνίας, 1924-1994", Νέα Ιωνία 1994.)

Πάσχα στο συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927. Αριστερά διακρίνεται η πρώτη εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Στο βάθος της πλατεία τα δύο διώροφα κτίρια που στέγαζαν τα προσφυγικά σχολεία, υπάρχουν και σήμερα. Αρχείο Δ. Κωνσταντάρα-Σταθαρά.
Καταυλισμός προσφύγων στην πλατεία Ρ. Φεραίου. Φωτογράφοι αγγλικού στόλου, συλλογή Στ. Μπαντουδάκη.
Πρόσφυγες στις αποθήκες. Αρχείο Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας "Το Εγγλεζονήσι"
Εορτασμός στη Νέα Ιωνία, 1950. Τα μικρά παιδιά είναι ο Τάσος Σταματιάδης και η Μάρω Ιωαννίδου-Γεωργιάδου και η σκηνή έχει τραβηχτεί στην Οδό Ίωνος. Βόλος 1881-1955, σ. 172.
Πάσχα στο συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927. Συγκέντρωση στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Αρχείο Δ. Κωνσταντάρα-Σταθαρά.
Αεροφωτογραφία της Νέας Ιωνίας, 1955. Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, Χαστάογλου, Βόλος, Πορτρέτο, σ. 85.