1909 - Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Πρωτεύουσες καρτέλες

Το 1909 εγκαινιάστηκε το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, ένα από τα παλαιότερα μουσεία του ελλαδικού χώρου, το οποίο κτίστηκε με δωρεά του αιγυπτιώτη ομογενούς Αλέξανδρου Αθανασάκη, με καταγωγή από την Πορταριά. Τα πρώτα εκθέματα που στέγασε το μουσείο ήταν οι επιτύμβιες γραπτές στήλες της Δημητριάδας, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Αρβανιτόπουλου.

Σε ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Πευκάκια την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, ο αρχαιολόγος Α.Σ. Αρβανιτόπουλος εντόπισε μυκηναϊκούς και παλαιοχριστιανικού τάφους και έφερε στο φως τις γραπτές στήλες. Πρόκειται για επιτύμβια ανάγλυφα της ελληνιστικής περιόδου - πολύχρωμες εικόνες γραμμένες πάνω σε μάρμαρο - στις οποίες διασώζονται έντονα ίχνη χρώματος. Η απουσία παρόμοιων ευρημάτων καθιστά της στήλες της Δημητριάδος πολύτιμες πηγές για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής.(Περιοδικό "εν Βόλω", τχ. 16 (Ιανουάριος-Μάρτιος 2005).

Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, 1931. Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι.
Αποσπάσματα καταγραφών αρχαιολογικών αντικειμένων. Αρχείο Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Βόλου.
Έγγραφο δωρεάς του μουσείο από τον Αλ. Αθανασάκη, 1909. Αρχείο Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Βόλου.
Γραπτές επιτύμβιες στήλες ελληνιστικής εποχής από τη Δημητριάδα (3ος-2ος αι.) Φωτ. Μ. Παπαγεωργίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
Ανασκαφές στο Δίμηνι, 1901. Στην εικόνα διακρίνεται ο θολωτός τάφος και εργάτης από την πρώτη συστηματική ανασκαφή του Βαλέριου Στάη στο Δίμηνι το 1901. Αρχαιολογική Υπηρεσία