1897 - Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897

Πρωτεύουσες καρτέλες

Το τέλος του 19ου αιώνα σφραγίστηκε από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στον οποίο η Ελλάδα ηττήθηκε κατά κράτος. Ο μόνιμος πόθος της απελευθέρωσης των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνόδευε το ελληνικό κράτος από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του. Ο πόθος αυτός εκφράστηκε στο φιλοπόλεμο κλίμα που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, και το οποίο τελικά οδήγησε στη κήρυξη πολέμου εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας. 

Η ήττα της Ελλάδας στον ατυχή πόλεμο του 1897 οδήγησε στην 13μηνη κατοχή του Βόλου από τουρκικά στρατεύματα. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου το Δημοτικό Ταμείο άδειασε κυριολεκτικά, ενώ πλήθος προσφύγων από την πόλη αναζήτησε καταφύγιο στη νότια Ελλάδα. Η πόλη ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλες καταστροφές καθώς οι τοπικές αρχές κατάφεραν να έρθουν σε συνεννόηση με το στρατό κατοχής - γεγονός που προκάλεσε ωστόσο τη δυσαρέσκεια και την κριτική πολλών πολιτών. ("Ιστορία του Ελληνικού Έθνους", τόμ. ΙΑ.
 
Ο πόλεμος του 1897 Τα νέα της ήττας του ελληνικού στρατού έσπειραν τον πανικό στη θεσσαλική ενδοχώρα και πρόσφυγες κατέκλυσαν το λιμάνι του Βόλου. Αρχείο Αν. Τζαμτζή.
Η παράδοση της Θεσσαλίας από τον Ετέμ Πασά στην Ελλάδα το 1898. Στη φωτογραφία διακρίνονται καθισμένοι από αριστερά: Φοντάνα, Ρώσος Συνταγματάρχης, Ετέμ Πασάς, Άγγλος, Αλή Ριζά Πασάς. Όρθιοι από αριστερά: Έλληνας Ανθυπολοχαγός, Γραμματεύς, Κ. Παπαδιαμαντόπουλος, Γερμανός, Μεχμέτ Βέης, Αυστριακός, Τούρκος Αξιωματικός, Έλληνας Αξιωματικός, Τούρκος Αξιωματικός. Αρχείο Καρτάλη, αρχείο ΔΗ.Κ.Ι.
Σκηνή από τον πόλεμο του 1897. Το σκίτσο ανταποκριτή αγγλικής εφημερίδας απεικονίζει πολίτες που περιμένου στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου να μάθουν τα νέα του πολέμου. Αρχείο Μ. Καραθάνου, εφημερίδα "Θεσσαλία".