1897 - Δημοτικό Θέατρο Βόλου

Πρωτεύουσες καρτέλες

Στην οδό Δημητριάδος, στον κεντρικό άξονα της πόλης και δίπλα σε άλλα σημαντικά κτίρια της αστικής ζωής, στεγάστηκε το 1897 το Δημοτικό Θέατρο Βόλου.
Το θέατρο, που λειτούργησε έως το 1939, φιλοξένησε σημαντικές μορφές της θεατρικής και μουσικής σκηνής, όπως οι Βεάκης, Νέζερ, Κοτοπούλη, Κυβέλη, Παπαδάκη.

Το κτίριο του Δημοτικού Θέατρου Βόλου άρχισε να οικοδομείται το 1894 σε σχέδια του Κωνσταντινουπολίτη αρχιτέκτονα Νικολάου Δημάδη. Το 1897 το εσωτερικό του καταστράφηκε ολοσχερώς από τον τουρκικό στρατό. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων, η λειτουργία του αποκαταστάθηκε και αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες το κέντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Τον Απρίλιο του 1939 εγκαταστάθηκαν στο κτίριο οικογένειες Ρώσων προσφύγων, ενώ μετά τους σεισμούς του 1955 υπέστη ζημιές και εγκαταλείφθηκε κάθε προσπάθεια για την επισκευή του. Αρκετά χρόνια νωρίτερα, από τη δεκαετία του 1880, λειτουργούσε στην παραλία του Βόλου θερινό θέατρο, στο οποίο έδιναν παραστάσεις περιοδεύοντες ελληνικοί και ξένοι θίασοι. Την ίδια εποχή κάνουν την εμφάνισή τους, και πάλι στην παραλία, "ωδικά καφενεία", φασουλήδες και άλλα θεάματα, ιδιαίτερα δημοφιλή στους κατοίκους της πόλης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 λειτουργούσαν δύο υπαίθρια θέατρα, Ορφεύς και Ολύμπια, τροφοδοτώντας τις στήλες των εφημερίδων με ποικίλα σχόλια."εν Βόλω", τχ 2 (καλοκαίρι 2001).

Δημοτικό Θέατρο, 1936. Φωτ. Κ. Ζημέρη.
Η πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου και η πλατεία. Αρχείο Μπατουδάκη.
Σχέδιο της πλατείας του παλιού Δημοτικού Θεάτρου Βόλου. Αρχείο ΔΗ.Κ.Ι.
Διαφημιστική φωτογράφηση στο Στούντιο Ζημέρη για παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι.
Διαφημιστική φωτογράφηση στο Στούντιο Ζημέρη για παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι.