1895 - Το τρενάκι του Πηλίου

Πρωτεύουσες καρτέλες

Η σιδηροδρομική γραμμή του Πηλίου επιδίωξε τη σύνδεση της πόλης του Βόλου με τα χωριά του νοτιοανατολικού Πηλίου προκειμένου να καταστεί γρηγορότερη και οικονομικότερη η διακίνηση προϊόντων και ανθρώπων. Ωστόσο, το μεγάλο κόστος της σιδηροδρομικής μεταφοράς καθώς και η απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα ανέβαζαν τις τιμές των προϊόντων και εμπόδιζαν τη διοχέτευσή τους στην εθνική αγορά. 

Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής του Πηλίου ανατέθηκε στην ιταλική εταιρία E. De Chirico & Co, η οποία ολοκλήρωσε τη γραμμή Βόλου-Λάρισας-Καλαμπάκας στο διάστημα 1882-1886. Το 1892 αποφασίστηκε η κατασκευή της γραμμής Βόλου-Αγριάς-Λεχωνίων, μήκους 13 χιλιομέτρων. Το έργο, που εγκαινιάστηκε το 1895, αποδείχτηκε ζημιογόνο για την εταιρία, αποφασίστηκε ωστόσο η επέκταση του ως τις Μηλιές, η οποία ολοκληρώθηκε το 1903. (Βόλος, ένας αιώνας. Τ.Α, Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955), Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999).

Το τρενάκι του Πηλίου στις στροφές του Λόφου Γορίτσα, 1895. Φωτ. Στ. Στουρνάρας, Αρχείο ΔΗ.Κ.Ι.
Το τρενάκι του Πηλίου στον Άναυρο, 1905. Το παρθενικό ταξίδι του τρένου την ημέρα των εγκαινίων της γραμμής Βόλου-Λεχωνίων. Αρχείο Γ. Μουγογιάννη.
Το τρενάκι του Πηλίου στην οδό Δημητριάδος, περ. 1900. Φωτ. Στ. Στουρνάρας, Αρχείο ΔΗ.Κ.Ι.
Αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνια της γραμμής Βόλου-Λεχωνίων στο σταθμό των Λεχωνίων, 1895. Φωτ. Στ. Στουρνάρας, Αρχείο Γ. Μουγογιάννη.
Το τρενάκι του Πηλίου στο Σιδηροδρομικό Γατζέας, περ. 1950. Φωτ. Δ. Λέτσιος.
Το τρενάκι του Πηλίου πάνω στη γέφυρα του Βρύχωνα μεταξύ Αγριάς και Λεχωνίων. Η γέφυρα του Βρύχωνα (1902) ήταν η πρώτη από οπολισμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα. Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι.